.


Monday, February 20, 2012

how does ship float ? (entry sempena result kua)


how does ship float ?

who knows ?
well it's from  Archimedes' Principle of Buoyancy .
a ship will float when the weight of the water it displaces equals .
the weight of the ship and anything will float 
if it is shaped to displace its own weight of water
 before it reaches the point where it will submerge.

which means...
 a ship that is launched sinks into the sea until 
the weight of the water it displaces is equal to its own weight .
 as the ship is loaded, it sinks deeper, displacing more water, 
and so the magnitude of the buoyant force 
continuously matches the weight of the ship and its cargo.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
apo kono eh jang .
tibo2 cito pasal kapal tonggolam ni .
haaaa .

gini .
one day .
adek wawa maen mesej dgn saye .
secare tibe2 nye die bertanye kpd saye .
''angah, macam mane kapal/ship boleh terapung atas air/laut ?''

dan saye pon puas memikir .
''ade kaitan dgn bouyance kot''
sy jawab .

tapi die suruh explain lagi .
dan saye pon dengan malasnye pegi google pasal bnde ni .
then taip panjang2 nk kesi die paham .
naseb bek die xtanye lebih2 .
muahahaha .

ish3 mira mira .
tgk, bnde tu pon da x ingat dah .
nampak sgt study utk exam .
kantoi kantoi .

kawan-kawan .
marilah kite blaja bukan utk exam .
that is
kerana ALLAH .
sebab bile kite blaja kerana Allah
automatically hati kite akan cepat menerima ilmu yg disampaikan .
then bolehlah kita berjaya dlm exam .
bolehlah kite dapat CGPA tinggi tinggi .
bolehlah dapat keje elok elok .
bolehlah senangkan orang tua kita .
bolehlah beli rumah n keta besar .
bolehlah kawen . :P
banyak advantage kan ? :)

ini pesanan untuk awak
dan saye jugak .
heeee~~

assalamualaikum .





Thursday, February 2, 2012

teman baru



assalamualaikum .
setelah 12 hari x update .
here i am !!
hehe

saje boring2 .
ekceli nak pegi skul setel psl fyp sket
tapi hujan pulak .
terbantut hasrat murni itu .

eh ? lupe nak bgtau .
skrang ni sy tgh bz dgn fyp a.k.a FINAL YEAR PROJECT .
''continuous sonication of kaolin in high intensity sonicator''
so xde sape yg boleh kaco sy sebab sy akan dating dgn encik ini sampai bulan 7 .
sampai cuti sem pon seminggu je lg 3 minggu adalah masa utk encik fyp .
jadi encik fyp..
silalah berbuat baik dgn saya .
jgn selalu buat hal oke ?
sila berjalan dgn lancar saaaammpai bulan 7 ye ?
gud .

stat hari isnin lepas, pagi petang sy pg lab .
tipu .
isnin pg petang je .
rabu pegi pagi petang .
buat sampling 5kg kaolin pakai riffle box .
berpeluh2 buat .
yela nak 32 sample kne sampling byk kali .
nseb baek zyra ade tlg sket .
hehe .

hari ni plak pg ptg je .
ingat nak test sample pakai sonicator tu .
tapi xsempat plak sebab pakngah bz dgn keje die .
so harini tolong faz dgn bamboo die .
pastu terjumpa herza kat lab depan .
tolong die dgn ball mill die .

kes herza ni rare sket .
sebab die kne mix die pnye sample-nanocarbon+polymer guna ball mill 
tapi ade ceramic ball je, jar utk run milling tu xde .
so kne cari botol utk ganti jar tu .
yg lawaknye botol yg die dpt kecik smpai nk letak kat tempat milling tu pon xboleh .
so die kne bagi besar botol tu dgn lilit dgn kertas+span .
pastu ktorg pon pg la try letak kt atas tmpat milling tu .
melompat2 botol tu sebab span kat keliling die .
ape lagi ktorg pon bantai gelak kat situ .
hahaha~~

mcm2 ktorg buat nk bagi botol tu xlompat2 .
ktorg tambah ceramic ball .
tapi berat sgt la pulak sampai botol tu terus jatuh kat tgh2 ruang mill tu .
adoiii ..
last2 kurgkan sket ceramic ball .
still melompat tapi kurang sedikit berbanding mase mula2 .
agaknye cik her da malas nak melayan botol tu kot .
so die pon pasrah je .
kesian cik her .
hehe~~ 

dah la .
nak minum susu+madu yang sedap .
pdhal bole je minum sambil update kan .
saje nak bagi alasan utk mengakhiri entry ni .
hehe~~
daaaaa~~

salam .